Bezglutenowa Mleczna Kanapka!

 

Jedna mleczna kanapka już pojawiła się na moim blogu. Teraz postanowiłam wrócić do tego przepisu i jeszcze bardziej go ulepszyć, by faktycznie smakiem przypominało mleczną kanapkę. Opinia każdej osoby po zjedzeniu batonika była jedna: „To jest lepsze od oryginału” Te sowa są jak miód na moje serce! Po pierwsze zmieniłam mąkę, zwiększyłam ilość jajek, a do nadzienia dodałam czekoladę, a zamiast mleka w proszku, użyłam białka waniliowego.

*Przepis na 6 sztuk.

Do przygotowania biszkoptu potrzebujesz:

  • 70 g mąki jaglanej,
  • 60 g ksylitolu
  • 5 jajek
  • 15 g kakao

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając ksylitol, następnie żółtka i na koniec zmniejszając obroty w mikserze na jak najmniejsze, dodajemy mąkę i kakao. Ubity biszkopt wylewamy na blachę. Użyłam podłużnej prostokątnej blachy. Pieczemy w 16o stopniach przez 25 minut.

Do przygotowania nadzienia potrzebujesz:

  • 500 g mascarpone
  • 50 g białka w proszku ( wanilia lub kokos)
  • 1 kostka czekolady ( posiekana na drobne kawałki)

Mascarpone ubijamy z białkiem. Następnie dodajemy czekoladę i mieszamy ponownie.  Upieczone ciasto kroimy w paseczki o równej długości. Na jeden kawałek wykładamy nadzienie, a drugim go przykrywamy. Polecam zrobić sobie polewę z czekolady, by dodatkowo polać batoniki.  Polecam schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!

 

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz