Bezglutenowy Leśny Mech!

Mamy jesień! Koniec upałów i krótkich sukienek. Koniec lekkich deserów, czas na grube swetry, herbatę z cytrynką oraz szarlotkę czy inne tego typu ciasta. Ja jako pierwszy wypiek, który wybrałam na powitanie jesieni, to „Leśny Mech” , ale w wersji bezglutenowej.

  • 150 g mąki jaglanej,
  • 130 g ksylitolu
  • 10 jaj
  • 500 g szpinaku świeżego ( zblendowany i odsączony z wody)

Przygotowanie:

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno powoli dodając ksylitol. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka oraz mąkę. Na koniec bardzo powoli i dokładnie dodajemy szpinak. Ciasto po chwili zmieni kolor na zielony. Pieczemy w 160 stopniach przez 50 minut

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 50 g białka waniliowego
  • 33 g ksylitolu

Wszystko wrzucamy do jednej miski i blendujemy.

Po upieczeniu i wystudzeniu biszkoptu, kroimy go na pół. „Dłubiemy” lekko, by uzyskać trochę biszkoptu do posypania na wierzch ciasta. Smarujemy większą ilością kremu spód i nakładamy drugą wartę biszkoptu. Nastepnie wykładamy resztę kremu i obsypujemy resztkami zielonego ciasta, tak by uzyskać efekt ” trawy”. Dekorujemy wg. uznania.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz