Biszkopt czekoladowo kokosowy!

Nie masz zbyt wiele czasu, a znajomi za chwilę wpadną lub sama gdzieś wychodzisz i chcesz zaskoczyć smakiem swoich bliskich? Z pewnością to ciasto zaskoczy podniebienia niejednej osoby!

Połączenie czekolady, kokosa, biszkoptu i ananasa nie mogło się nie udać. Do zrobienia tego ciasta nie potrzebujesz dużo czasu. Szybkie, zdrowe, a do tego pyszne. Chyba nie ma lepszego połączenia!

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj,
  • 3 łyżki mąki ryżowej,
  • 1 łyżka mąki kokosowej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru

Składniki na krem:

  • jedna puszka mleczka kokosowego (450ml),
  • 80g wiórek kokosowych,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki białka kokosowego (iso whey)- nie jest koniecznie, można zamienić na mąkę kokosową, ale wtedy należy dodać miodu lub cukru. Białko jest słodkie i nadaje słodyczy całej masie.

Pozostałe składniki:

  • Puszka ananasa,
  • czekolada gorzka od 60%,
  • czekolada biała
  • płatki migdałów

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy same białka ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna dodajemy po jednym żółtku. Następnie 3 łyżki cukru, gdy zaczniemy dodawać mąkę należy mieszać na mniejszych obrotach lub po prostu łyżką, by masa zbytnio nie upadła. Na końcu proszek do pieczenia i do piekarnika. pieczemy przez 2o minut i w 180 stopniach.

W międzyczasie mieszamy składniki na masę kokosową. Po upieczeniu ciasta i jego wystudzeniu, układamy pokrojone na mniejsze kawałeczki ananas tak, by pokrył całą powierzchnię ciasta. Następnie rozpuszczamy gorzką czekoladę i polewamy nią ciasto. Wstawiamy na 15 minut do lodówki i wykładamy naszą masę kokosową. W tym czasie rozpuszczamy białą czekoladę i ponownie polewamy ciasto. I na koniec dekorujemy płatkami migdałów. Etap z białą czekoladą można pominąć jeśli do masy kokosowej dodałaś dużo cukru lub innego słodzidła.

Ciasto powinno jeszcze na 1-2h trafić do lodówki.

 

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz