CUKINIA ZAPIEKANA

Co można przygotować między zajęciami? Parę dni temu zostałam
postawiona przed takim wyzwaniem, oczywiście długo nie musiałam myśleć.
Od razu pobiegłam do sklepu po kilka składników. Dziś mam dla Was
świetny przepis, idealnie nada się na obiad, a także jako przekąska na
imprezę. Znajomi oszaleli. Porównywali smak dania do smaku pizzy bądź
zapiekanki.Będąc w Londynie bardzo często korzystałam z tego przepisu.
Szczerze, była to totalna spontaniczność. Na cukinie wrzucasz, co tylko
chcesz!

Składniki:

  • dwie duże cukinie,
  • dwie marchewki,
  • kilka plasterków chudej szynki
  • ser (w dowolnej ilości)
  • przyprawy

Przygotowanie:
Cukinie pokroić na 4 części, by tworzyły “podstawę”, następnie należy
potrzeć marchewki oraz ser. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na każdy
kawałek cukinii układać kolejno szynkę, marchewkę, a na końcu ser. Piec
przez 25 minut. Radzę sprawdzać, czy czasem cukinia nie upiekła się
wcześniej. Im cukinia jest dojrzalsza, tym krócej się piecze.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz