Jesienne ciasto dyniowe!

Co to by była za jesień bez ciasta dyniowego! Ten zapach unoszący się po całym domu, coś niebywałego. Pierwszy raz skusiłam się na to, by jej spróbować i od razu upiec jakieś ciasto. Pewnie żadnego sekretu nie odkryłam jeśli chodzi o „budyń” z dyni, który znajduje się na cieście. Spód jest typową kruszonką, więc fani kruchych ciast powinni być bardzo zadowoleni z efektu.

Kruche ciasto:

  • 2 całe jaja
  • 110 g mąki jaglanej
  • 95 g mąki ryżowej
  • 95 g mąki gryczanej
  • 190 masła klarowanego
  • 100 g ksylitolu

Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Ważne, by masło było stałej konsystencji. Ugniatamy ciasto. Wykładamy na blachę.

Budyń z dyni:

  • 1kg już upieczonej dyni ( ja wybrałam dynię piżmową)
  • 500 ml mleka
  • 3 duże łyżki miodu
  • cynamon (wg. uznania)
  • 3 jajka * dodajemy po ugotowaniu całej masy

Rozkroić dynię i pokroić ją na małe kawałeczki. Wstawić na 15 minut do piekarnika, by łatwiej było pozbyć się skórki. Następnie wrzucamy obraną już dynię do dużego garnka z pozostałymi składnikami i gotujemy do momentu aż wszystkie składniki ( w tym mleko) się wchłoną. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia, by następnie dodać dwa jajka i zblendować na gładko całą masę. Gotowy budyń wylewamy na spód i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni. Pieczemy 45 minut. Gdy ciasto wystygnie, wkładamy je do lodówki. Dopiero po około 2h ciasto będzie zdatne do zjedzenia. Wcześniej będzie się po prostu kruszyć.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz