Kuleczki „Ferrero”

Przepisów świątecznych ciąg dalszy! Chociaż dzisiejszy przepis, to kuleczki #ferrero i na pewno można je jeść przez cały rok, zapewniam Was. Zakwalifikowałam je do tych Świątecznych ze względu na orzechy i daktyle.   Jeśli od dłuższego czasu zastanawialiście się nad szybką przekąską, to Was wybawiłam. Robi się je kilka minut, a z podanej masy wychodzi 16 kuleczek, dodatkowo udało się odtworzyć smak kuleczek ferrero!

Na 16 kuleczek potrzebujesz:

  • 190 g orzechów laskowych ( wcześniej podpieczonych w piekarniku – 200 stopni przez 10 minut  i obranych)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 30 g białka czekoladowego
  • 15 g kakao
  • 200g musu z daktyli ( mniej więcej 160 g daktyli zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, następnie odlewamy większą część wody i blendujemy na mus)

Orzechy po uprażeniu i obraniu mielimy na „mąkę”. Dodajemy pozostałe składniki i już ręcznie zagniatamy masę. Następnie formujemy kuleczki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! 🙂

 

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz