Placuszki z cukinią!

Mam dla Was świetne rozwiązanie na każdą porę dnia. Chociaż u mnie najczęściej te placuszki królują w porze obiadowej. Zastępują mi tradycyjne ziemniaczki czy kasze. Mowa o plackach z cukinią. Skoro można robić z ziemniaków, to dlaczego by nie zrobić z cukinii? W internecie znalazłam wiele przepisów na te placuszki. Wypróbowałam wiele mąk ( z którą najlepiej wychodzą) i już mam idealny przepis na idealne placki!

  • 1 duża cukinia,
  • pół cebulki zwykłej ( kroimy w kostkę),
  • przyprawy ( sól, pieprz, czosnek),
  • zioła ( pietruszka, szczypiorek)
  • 80 g mąki gryczanej lub mąki ryżowej ( próbowałam na jaglanej oraz kokosowej i po prostu placuszki się rozwalały),
  • dwa jaja,
  • olej do smażenia

Cukinię trzemy na tarce, cebulkę kroimy na małą kostkę. Dodajemy mąkę, dwa jaja oraz zioła i przyprawy. Wszystkie składniki łączymy w jedną całość. Masa powinna być na tyle zbita, by szło z nich ulepić kotlety, ale nie tak zbita jak np. ciasto na kluski.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz