Sernik z borówkami i białą czekoladą na zimno!

Ciężko jest przejść obojętnie obok tego ciasta. Nie miałam zamiaru podawać przepisu, ale wiele osób mnie o niego prosiło, jak również przeprowadzając ankietę na instagramie dużo osób wyraziło chęć na jego zrobienie. Co do samego pomysłu na ciasto, to nie musiałam długo kombinować, przepis na spód już się pojawił nieraz na blogu. Sam ser, to po prostu ser twarogowy z dodatkiem żelatyny i mleczka kokosowego, oraz z jajkami- czyli standardowy przepis na sernik, a góra to…. uwaga uwaga. Zwykła biała czekolada. Oczywiście w internecie znajdziecie mnóstwo sposobów na zrobienie własnej imitacji białej czekolady, np. z orzechów nerkowca.  Ja poszłam na łatwiznę.

 

Do przygotowania sernika potrzebujesz:

Spód:

  • 150 g wiórek kokosowych
  • 200 g daktyli ( daktyle zalewamy wrzątkiem)

Środek:

  • Wiaderko sera twarogowego
  • 150 gramów ksylitolu/erytrolu lub innego słodzidła
  • 5 jajek ( ubijamy osobno żółtka z ksylitolem, a białka na sztywno)
  • 50 g żelatyny
  • puszka mleczka kokosowego (stałą część- polecam użyć mleczka te z lidla. Stałej części musi być około 150-180 gramów)
  • 700 gramów borówek lub jagód

Wierzch:

  • 1 tabliczka czekolady
  • kilka borówek do dekoracji

Przygotowanie:

Spód: Odlewamy wrzątek od daktyli i ubijamy blenderem wraz z wiórkami kokosowymi. Wykładamy na papier do pieczenie w formie.  Wstawiamy do lodówki. W międzyczasie miksujemy twaróg wraz z mleczkiem kokosowym, cukrem i jajkami. Osobno miksujemy borówki, by puściły sok. Następnie mieszamy wszystko razem. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i dodajemy stopniowo do masy. Masę wykładamy do formy i czekamy aż zgęstnieje. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na ser oraz dekorujemy borówkami.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz