Świąteczny Tortowy Piernik

 

To już ten czas, w końcu dzielę się z Wami przepisem na moje aktualnie ulubione ciasto! Na pewno zagości u mnie w Święta i mam nadzieję, że u Was też. Tor piernikowy! Czy to nie brzmi zbyt pięknie!? A jednak!!! Smak przebija wszystkie ciasta, które do tej pory zrobiłam. Zawsze uważałam, że spontan jest najlepszy, a trzymanie się grubo zasad i gramatury nie jest dla mnie.  Mam nadzieję, że chociaż jedna z Was/ jeden z Was skorzysta przepisu i pokaże swój efekt!

Składniki na biszkopt:
✓ 100 g mąki jaglanej,
✓ 50 g mąki ryżowej,
✓ 10 jajek,
✓ 20 g kakao
✓ Przyprawy korzenne ( cynamon, gałka muszkatułowa, kardamon – po 3 łyżki)

Składniki na krem:
✓ 500g mascarpone
✓ 1 pomarańcza ( starta skórka)
✓ 50 g białka waniliowego
✓ 30 g erytrolu
✓ + do przekładania 1,5 słoika dżemu

Polewa: Roztapiamy jedną gorzką czekoladę na kąpieli wodnej.

Przygotowanie:
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianą dodając powoli ksylitol. Następnie żółtka, mąkę z kakao oraz przyprawy korzenne. Ubity biszkopt pieczemy w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.

Mascarpone ubijamy na krem z białkiem waniliowym i erytrolem. Następnie ścieramy całą skórkę z pomarańczy. ( duża pomarańcza, ewentualnie dwie małe). Po upieczeniu biszkoptu i jego wystygnięciu, kroimy go na trzy części. Każdą warstwę nasączamy mlekiem kokosowym. Pierwszą warstwę smarujemy kremem następnie dżem ( całe jedno opakowanie). Nakładamy drugą warstwę i ponownie dżem ( pół słoika) . Na koniec polewamy czekoladą.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz